Vaskeguide
Din guide til vask af uld, bomuld, silke og bambus
Det er vigtigt at passe på og pleje sit tøj ordentligt, hvis det skal kunne holde til flere års brug, bevare den rigtige pasform og stadig holde sig pænt.
Helt generelt kan det anbefales altid at kigge grundigt på tøjet først: Er det tydeligt beskidt? Lugter det? Hvis ikke, behøver det måske slet ikke at blive vasket, men det kan være nok at hænge tøjet udenfor og blive luftet igennem. Det er bedre for både tøj og miljø at springe en vask over.
Men hvis tøjet alligevel trænger til at blive vasket, har vi her lavet en lille vaskeguide, der kan hjælpe dig med at vaske dit tøj rigtigt, så det kan få et langt liv.
Husk dog altid først at læse vaskeanvisningen på det enkelte stykke tøj, så du vasker det efter anbefalingen for lige præcis det tøj.
Hvis et stykke tøj indeholder flere slags materialer (fx uld og bomuld),
bør du altid vaske det efter det meste sarte materiale
Uld
Uld er et fantastisk materiale, men kræver en skånsom vask. I dag kan det meste uldtøj vaskes i maskinen på et særligt uldprogram og med uldvaskemiddel, men læs altid vaskeanvisningen på tøjet, før du putter det i vaskemaskinen.
Uld tåler ikke store temperaturchok eller voldsom centrifugering. Det kan få tøjet til at krympe eller miste sin pasform. Det meste uldtøj bør derfor ikke vaskes ved mere end 30° C.
Du kan også vaske dit uldtøj i hånden. Vær dog her opmærksom på, at uld ikke tåler store temperaturudsving eller at blive vredet eller skrubbet. Skyl tøjet godt igennem i sæbevandet, og klem til sidst forsigtigt vandet ud af tøjet.
Når uldtøj skal tørres, er det bedst at lade det liggetørre. Undgå derfor så vidt muligt at hænge det op, og put det aldrig i tørretumbleren. Det kan ødelægge tøjet og pasformen.
Uld er selvrensende, og i mange tilfælde vil det slet ikke være nødvendigt at vaske dit uldtøj. Hvis ikke tøjet er synderligt beskidt med pletter på, kan du starte med at hænge det ud til luftning. Gerne på en frostklar dag, hvis muligt. En god gennemluftning kan fjerne selv svedlugt og friske tøjet godt op, så det er klar til brug igen.
Bomuld
Bomuld er som regel ikke så sart som andre materialer og kan tåle at blive vasket mange gange i vaskemaskinen. Noget bomuldstøj tåler også høje temperaturer og tørring i tørretumbleren. Meget bomuldstøj kan nøjes med at blive vasket ved 30° C for at blive rent, mens andet tøj som fx undertøj skal vaskes ved mindst 60° C for at slå bakterierne ihjel.
De højere temperaturer kan også slide mere på tøjets farve, så vask det endelig ikke ved højere temperaturer end nødvendigt. Her kan det også anbefales at vaske tøjet med vrangen ud, så det slider mindre på tøjet og holder bedre på farven.
Selvom noget bomuldstøj tåler at blive tørret i tørretumbleren, er der også meget tøj, der ikke tåler det. Derfor anbefales det så vidt muligt at lufttørre tøjet. Lufttørring slider ikke så meget på tøjet, som tørretumbling gør, og dermed kan tøjets levetid blive forlænget ved lufttørring.
Silke
Tøj af silke skal behandles ligesom uld. Meget silketøj kan vaskes i maskinen på et særligt skåneprogram ved lav temperatur, men husk altid at bruge et særligt vaskemiddel beregnet til silke. Undgå at lade silketøjet ligge i blød. Det øger risikoen for skjolder og farveudløb. Gnub heller ikke på eventuelle pletter, da der også her kan være risiko for skjolder. I stedet kan du behandle pletterne inden vask med lidt koncentreret flydende finvaskemiddel beregnet til silke.
Ligesom med uld bør du vaske silketøj så sjældent som muligt. Kun når det er strengt nødvendigt. Hæng det i stedet udenfor til gennemluftning et skyggefuldt sted.
Når silketøj skal tørres, bør du undgå at tørre det i direkte sollys, fordi det kan gøre tøjet skrøbeligt og miste sin facon.
Bambus (viskose)
Ligesom med silke og uld anbefales det også at lufte bambustøj frem for at vaske det. Helt generelt kan det siges, at det anbefales at behandle og vaske bambustøj, som du vil behandle uld og silke.
Hvis tøjet alligevel trænger til en vask, bør det vaskes skånsomt ved lav temperatur og eventuelt på vaskemaskinens skåneprogram. Ligesom med meget andet tøj bør bambustøj vaskes med vrangen ud. Det forlænger dets levetid.
Efter vask kan tøjet trækkes i facon i våd tilstand. Lad tøjet hænge til tørre og undgå at putte det i tørretumbleren, da dette kan slide meget på tøjet.