• Fri fragt til Pakkeshop ved køb over 499,-
  • Fragt fra 29,-
  • 1-3 dages levering!
  • Nem Retur!
  • 30 dages retur ret!

Uld er naturens bedste påklædning!

VIDEN OM ULD.
Uanset hvilken temperatur det er, isolerer ulden både mod kulde og varme, dette skyldes luftigheden i uldens fibre. Ulden sørger ganske enkelt for, at vi beholder vores egen kropstemperatur, så vi hverken sveder eller fryser, uanset hvilken temperatur det er. Ulden kan absorbere op til 40% af sin egen vægt i væske uden at ændre form eller føles fugtig. Dette betyder, at vores krop beholder sin temperatur og varme, selv når ulden er fugtig. Ulden tilpasser sig ganske enkelt omgivelserne.

ULD OM SOMMEREN.
Om sommeren har uld den unikke egenskab at det kan "isolere" imod varmen. Dette sker ved at ulden reflekterer solens varme og UV stråler væk. Samtidig har ulden en meget stor åndbarhed, der gør at huden kan "ånde". Denne åndbarhed kommer fra uldens lange snoede hårfibre som er opbygget af tusindvis af små luftlommer. Disse luftlommer sørger for en stor naturlig åndbarhed. Samtidig med at luftlommerne forbliver luftfyldte kan uldfibrene, i form af vanddampe, absorbere op mod 40% af sin egen vægt i væske, uden at føles våd.
Med andre ord kan uld absorbere over 5 gange så meget væske som bomuld (Bomuld kan absorbere 7%)
Disse tre egenskaber gør ulden super anvendelig om sommeren.
Faktisk ville det, for fåret være fatalt, hvis det blev klippet i højsommeren. Ulden hjælper nemlig fåret, til at komme af med varmen via sin åndbarhed, samtidig med at det reflekterer solens varme og UV stråler væk.

ULD OM VINTEREN.
Ja! her er vi jo ikke i tvivl, "ulden giver os en god varme!"
Men uld tempererer mere end det varmer, så ulden gør i virkeligheden ikke mere om vinteren, end den gør om sommeren. Men det er så her uldens absorberende og åndbare evne kommer endnu mere til sin ret, fordi den gør os i stand til at "klimatisere" os i forhold til store temperatursvingninger. Derved oplever vi, at vi ikke bliver kolde, når vi kommer ud og varme når vi kommer ind.
Uldens evne til af forblive luftfyldt samtidig med at den kan absorbere væske, gør den til det eneste materiale, der rent faktisk forbliver varm, i våd tilstand.

Så lad os bare slå fast! Uld kan bruges hele året.
Det handler i store træk, bare om at vælge den rigtige kvalitet, og det er så her, vi via vejledning kan hjælpe dig til at finde den rigtige tykkelse/kvalitet der passer til dit barn. Også selv om du har et varmt barn!

Specielt i Danmark hvor vi har meget omskifteligt vejr, har vi sommer som vinter,
glæde af uldens unikke egenskaber, til at hjælpe kroppen med at klimatisere sig.
Ude og inde - aktiv som stille.

Ulden hjælper med:
*At holde børn der er i savle fasen, tør på brystkassen.
*At søvnen, "der er så vigtig for det lille barns udvikling" ikke forstyrres, ved for store
temperatursvingninger.
*At absorbere sveden fra det aktive barn, og efterfølgende holde det varmt!
*At yde en vis UV beskyttelse om sommeren.
*At holde barnet varmt i spædbarns perioden hvor det opholder sig rigtig
meget på gulvet, hvor det trækker allermest.

LANOLIN.
Lanolin er uldens fedtstof. Lanolin består af fedtsyrer og udskilles af en kirtel i uldhårets hårsæk. Det indsmører håret i fedt, så fårets pels beskyttes mod vind og vejr. Fin uld, som for eksempel merinould, kan indeholde op til ca. 20% lanolin, mens grovere uld kan indeholde 6-7%.
Lanolin virker blødgørende, beskyttende og antistatisk.

Lanolin er meget lig den fedtstof vi selv udskiller i vores hud. Derfor er uld super egnet til at være det inderste tøj lag.

Derudover kan Lanolin bære over 200% af sin egen vægt i væske. Det er derfor at uldtøj lavet af Merino uld som har et, 20% højt indhold af lanolin, kan bære op til 40% af sin egen vægt i væske, uden at føles vådt.

ULDVASK
ULDVASK:
Uld er slet ikke så besværligt at vaske som mange mennesker tror. Idag kan det meste uld faktisk vaskes ved både 30 og 40 grader i maskinen. Det kræver bare et uldvaskeprogram (Dette har stort set alle vaskemaskiner idag) og dernæst kræver det at man bruger et vaskemiddel der er specielt egnet til uld, da almindeligt vaskemiddel indeholder enzymer som æder ulden.
Hvis ulden er blevet vasket med et enzymrigt vaskemiddel kommer man til at vaske lanolinen ud af ulden. (lanolin er uldens fedtstof) Derved bliver tøjet, tørt, statisk elektrisk og til sidst hullet (som om man har møl) Skulle man være kommet til at vaske ulden med et enzymrigt vaskemiddeel kan man give ulden en lanolin behandling.

Uldtøjet indeholder lanolin. Lanolin går i forbindelse med hudens fugtighed og salte og derved foregår der en evig vaskeproces i ulden. Dette er en kemisk proces der fjerner bakterier og svedlugt. For at dette kan ske skal ulden luftes, så når man tager sit uldtøj af om aftenen, er det en god ide at hænge det på en bøjle, eller bare over en stol, for derved at få processen igang. Hvis man tager det med i badeværelset når man er i bad så ulden bliver fugtig, og derefter hængt til tørre,
er det endnu bedre.
Man fornemmer selv når tøjet trænger til at blive vasket, eventuelt begynder det at lugte, eller det lugter ikke ligeså frisk, som når det er nyvasket. For voksnes vedkommende skal det vaskes når det lugter af sved. Denne proces virker bedst på ubehandlet uld.

Jeg anbefaler at man vasker sit uldtøj med en lanolinsæbe ca. hver 3-4 gang man vasker det. Dette behøver ikke at være en besværlig opgave. For eksempel laver Joha en lanolin sæbe uden parfume og parebener, som er lige til at komme i en vaskebold og med i maskinen. Denne sæbe kan man sagtens bruge hver gang man vasker sin uld.

Joha's Lanolinsæbe indeholder Nonioniske og Anioniske tensider som er et vaskeaktivt stof der der opløser fedt, skidt og snavs.
Dette mener nogen er problematisk i forhold til bindingen af Lanolinen i ulden. Det er dog ikke videnskabelig bevidst, at Lanolinen overhovedet ikke binder til ulden!
Jeg har lang og stor erfaring i uld og uldvask og min personlige erfaring er at Johas uldsæbe virker fortrinligt i en travl hverdag, hvor der ikke på daglig basis, er tid til lanolinkure. Hele familiens uld og uld/silke undertøj har fået en meget længere levetid, efter jeg er begyndt at vaske med Joha's sæbe i forhold til en uldsæbe der ikke indeholdt Lanolin.
Så kan man give en Lanolinkur engang imellem.

LANOLINKUR:
(Tekst er på vej)

MYTER OG FAKTA.
Der er rigtig mange myter forbundet med brugen af uld.
Myter opstår ikke ud af den blå luft, men ved den erfaring mennesket danner sig omkring en konkret ting.
Desværre hænger disse myter godt ved, hvilket i uldens tilfælde ikke er hensigtsmæssigt, da både ulden og dets forarbejdning gennem årene har ændret sig drastisk.
Jeg vil her, klarlægge nogle af myterne.

Myte.
Uld kradser!

Fakta.
Før i tiden indeholdt uld, rigtig meget såkaldt "kradsuld" Som er det yderste lag af fårets uld.
Det gør det ikke mere da man via avl og forarbejdning, stort set har fået fjernet denne "krasuld"
Det meste "kradsuld" bliver idag brugt til felttæpper inden for millitæret, da det både er meget smuds-og vandafvisende.
Derudover, er rigtig meget af den fåreuld der bliver brugt til beklædning idag, fra Merino får Merino får er den race der har den fineste og blødeste uld.

MYTE:
Uld kan kun bruges om vinteren!

FAKTA:
Uld tempererer mere end det varmer og uldens unikke åndbarhed gør den lige anvendelig sommer som vinter. (se mere under "Viden om uld")
Men det gælder selvfølgelig om at vælge den rigtige kvalitet. Hvis man vælger at bruge den tætvævede dobbeltlags body barnet havde på i vinters, er det klart at man vil opleve at barnet får det for varmt. Der findes et hav af kvaliteter og i vil her på siden blive guidet grundigt igennem dem alle.

MYTE:
Jeg har et varmt barn, så derfor kan jeg ikke bruge uld!

FAKTA:Når man har et varmt barn, har man netop brug for uld! Uldens store åndbarhed sammenlagt med dets evne til at bære væske, gør uld til det bedste produkt man kan bruge til et varmt barn.
Små børn sover meget, og vi ved alle, at man afgiver rigtig meget væske når man sover. Så det er i søvnen man virkelig oplever en forskel på bomuld contra uld
Når det varme barn afgiver væske, bliver det fugtigt/vådt i sin bomuldsbody. Men i uldbodyen kan barnet ånde samtidig med at væsken bliver absorberet ind i ulden, så barnet stadig er tørt.

MYTE:
Uld er besværligt at vaske og det kryber.

FAKTA:
Det er jo selvfølgelig et spørgsmål om vudering, hvad den enkelte synes er besværligt. Men idag kan det meste uld vaskes, på uldprogram i maskinen ved både 30 og 40 grader
Derudover er det ikke nødvendigt at vaske uld ligeså tit, som man vasker tøj af bomuld eller forskellige syntestiske stoffer, da ulden "vasker" sig selv. (Se mere under "viden om uld")

MYTE:
Har man, en gang brugt uld, skal man altid bruge uld, da ulden ændre barnets engen temperatur regulering.

FAKTA:
Ulden kan på ingen måde ødelægge barnets egen evne til at regulerer sin temperatur selv.
Når barnet er under et år, kan det ikke selv regulerer sin temperatur og har brug for, at dette bliver gjort af forældrene via regulering af tøjmængden.
Her kan ulden så hjælpe forældrene, så de ikke ligeså ofte skal skifte body, fordi en bomulds body efter foreksempel en lur, vil være blevet fugtig, hvorimod ulden stadig er tør og varm.
Nogle forældre vil på egen hånd have oplevet at barnet er blevet forkølet når man i foråret er gået fra uld til bomuld. Dette er ikke fordi ulden har frataget barnet det's evne til at regulerer sin temperatur selv, men fordi bomulden lettere bliver kold både via fugt, men også via vind, fordi bomuld er et "koldere" materiale. Det er altså de voksne der ikke får klædt barnet passende på og ikke den manglende uld der er skyld i forkølelsen.

MYTE:
Man kan kun bruge uld i alle måneder med R.

Fakta:
Der er idag så mange kvaliteter uld at det med stor fordel kan bruges hele året (se under "Uld om sommeren")

Vi er på Instagram

Se mere

Vi er på Facebook

Se mere