• Fri fragt til Pakkeshop ved køb over 799,-
  • Fragt fra 39,-
  • 1-3 dages levering
  • Nem Retur

Din guide til uld

Uldens unikke egenskaber

Uld har mange gode egenskaber og kan bruges både sommer og vinter. Uld kan absorbere op til 40 % af sin egen vægt i væske, uden det ændrer form eller føles fugtigt. Det betyder, at kroppen stadig kan holde sin temperatur. Dette gør uldtøj ideelt til brug af både børn og voksne, da ulden ganske enkelt tilpasser sig sine omgivelser.

 

Om sommeren har ulden den unikke egenskab, at det kan isolere kroppen mod varmen. Dette sker ved, at ulden reflekterer solens varme og UV-stråler væk. Samtidig har ulden en meget stor åndbarhed, der gør, at huden kan ånde gennem materialet. Uld leder sved væk fra kroppen, mens væsken bliver absorberet ind i ulden. Dermed regulerer ulden kropstemperaturen og holder kroppen tør - i modsætning til fx bomuldstøj.

 

Om vinteren hjælper ulden dig med at holde varmen, men faktisk tempererer uld mere, end det egentligt varmer, så uld gør i virkeligheden ikke mere om vinteren end om sommeren. Men om vinteren kommer uldens absorberende og åndbare evne til sin ret, fordi den gør kroppen i stand til at akklimatisere i forhold til temperatursvingningerne. 

 

Uld kan derfor sagtens bruges hele året rundt.

 

joha pige uld

5 gode egenskaber ved uld

  • Børn i savlefasen holdes tørre på brystkassen.

  • Store temperatursvingninger undgås, når man går ud og ind om vinteren.

  • Sveden absorberes, samtidig med at kroppen holdes tør.

  • Ulden yder en vis UV-beskyttelse om sommeren.

  • Børn holdes varme, selv når de leger på gulvet.

 

Kradser uld?

Nogle mennesker forbinder uld med noget, der kradser. Men det behøver det bestemt ikke gøre. Gennem tiden er der blevet avlet flere fårracer frem, der bærer en blødere uld. I dag findes der derfor også meget blødt uld. Rigtig meget af den fåreuld, der bliver brugt til beklædning i dag, er fra merinofår. Merinofår er en af de racer, der har den fineste og blødeste uld. Det gør, at ulden ikke kradser, men er dejlig blød at have på.

 

 

Pleje og vask af uld

Uld findes i et utal af forskellige typer, kvaliteter og materialer, der alle bidrager med noget forskelligt. Uld fås i mange prisklasser, alt efter hvad det er, og det kan derfor være et dyrebart produkt, som er værd at passe godt på. Derfor er det vigtigt, at man plejer og vasker sit uldtøj på en måde, så det kan holde længst muligt.

 

Uld er selvrensende og tåler ikke hyppig vask, fordi det er hårdt for ulden. Hæng i stedet dit uld til luftning udenfor - det er især godt på en klar frostdag. Eller hæng det på en bøjle på badeværelset, mens du er i bad. Fugten hjælper på den selvrensende effekt, der findes i ulden, og du sparer derved tøjet for en vask og skåner både tøj og miljø.

 

Men selv uldtøj kan blive beskidt og derfor trænge til at blive vasket. Mange synes, det er en udfordring at vaske uldtøj. Men det er slet ikke så besværligt at vaske uld. I dag kan det meste uldtøj vaskes i vaskemaskinen på et uldvaskeprogram og med et vaskemiddel beregnet til uld. Vaskes det på den rigtige måde, undgår man, at det krymper eller fnugger.

 

 

Gode råd til vask af uldtøj

Disse råd er værd at huske på, inden du vasker dit uld i vaskemaskinen.

 

LÆS VASKEANVISNINGEN PÅ TØJET

Før du vasker det, bør du altid at læse vaskeanvisningen på mærkatet på de forskellige stykker tøj. Vaskeanvisningen er rettet mod det specifikke stykke tøj og er derfor værd at læse grundigt, da ikke alt uldtøj skal vaskes ens.

 

VASK ULDEN I VASKEMASKINEN

De fleste vaskemaskiner har i dag et program til vask af uld. Dette program er udviklet til at passe bedst muligt på uldtøj, da det ikke vasker ved høje temperaturer, som ulden ikke tåler. Uld skal helst ikke bevæge sig for meget i maskinen, og et godt tip er derfor at fylde andet tøj i maskinen sammen med uldtøjet. På denne måde sikrer du, at uldtøjet ligger mere fast.

 

VÆLG ET VASKEMIDDEL BEREGNET TIL ULD

Almindelige vaskemidler indeholder enzymer, der er hårde for ulden og dermed kan ødelægge strukturen i tøjet. Desuden kan man risikere, at kraftige vaskemidler efterlader sæberester i tøjet. Det kan derfor være en god idé at anvende et specielt uldvaskemiddel, når du vasker uld. Et godt tip er at bruge et uldvaskemiddel med lanolin, hver 3.-4. gang du vasker dit uldtøj. Lanolin er et naturprodukt, som findes i uld og ved at tilføre det ved vask, forlænger det uldens levetid. 

 

TØRRING AF ULD

Når uldtøjet er blevet vasket, skal det naturligvis tørre. Du bør undgå at tørre dit uld i tørretumbleren, da den kan ødelægge tøjet. Uld tåler ikke den høje varme, som tørretumbleren giver. Undgå desuden tørresnoren og tøjklemmerne, da de kan give nogle grimme mærker på tøjet. Den bedste måde at tørre uld på er ved at lægge det fladt. Bred det eventuelt ud på et håndklæde eller en anden overflade, der kan tåle fugt, og lad det tørre ved stuetemperatur. Undgå direkte sollys og steder, der afgiver meget varme.

 

Vi er på Instagram

Se mere

Vi er på Facebook

Se mere