Basisvarer til voksne: Køb 2 og få 20% - brug koden voksen20

×
  • Fri fragt til Pakkeshop ved køb over 499,-
  • Fragt fra 29,-
  • 1-3 dages levering!
  • Nem Retur!
  • 30 dages retur ret!

Uld er naturens bedste påklædning

Din guide til uld

Tøj af uld har mange gode egenskaber. Det hjælper dig med at holde varmen om vinteren, samt det regulerer kropstemperaturen og holde kroppen tør om sommeren. Uld kan absorbere op til 40% af sin egen vægt i væske uden det ændre form eller føles fugtigt, hvilket betyder at kroppen stadig kan holde sin temperatur. Dette gør uld ideelt til brug af både børn og voksne, da ulden ganske enkelt tilpasser sig sine omgivelser.

joha pige uld

ULDENS UNIKKE EGENSKABER

Uld kan sagtens bruges både sommer og vinter. Om sommeren har ulden den unikke egenskab at det kan isolere kroppen mod varmen. Dette sker ved at ulden reflekterer solens varme og UV stråler væk. Samtidig har ulden en meget stor åndbarhed, der gør at huden kan ånde gennem materialet.

Uld temperer mere end det egentligt varmer, så uld gør i virkeligheden ikke mere om vinteren end om sommeren. Men om vinteren kommer uldens absorberende og åndbare evne til sin ret, fordi den gør kroppen i stand til at klimatiserer i forhold til temperatursvingningerne. Uld kan derfor sagtens bruges året rundt.

5 gode egenskaber ved uld

  • Børn i savlefasen holdes tørre på brystkassen
  • Store temperatursvingninger undgås når man går ud og ind om vinteren
  • Sveden absorberes, samtidig med at kroppen holdes tør
  • Ulden yder en vis UV beskyttelse om sommeren
  • Børn holdes varme, selv når de leger på gulvet

PLEJE OG VASK AF ULD

Uld findes i et utal af forskellige typer, kvaliteter og materialer, der alle bidrager med noget forskelligt. Om det er merinould, lammeuld eller kashmir, så har uld et væld af gode egenskaber, som gør det populært hos mange. Uld fås i mange prisklasser alt efter hvad det er og det kan derfor være et dyrebart produkt, som er værd at passe godt på. Derfor er det vigtigt at man plejer og vasker sit uldtøj, på en måde så det kan holde længst muligt.

Uld anses for mange, som lidt en udfordring, når det skal vaskes. Men uld er slet ikke så besværligt at vaske som mange tror. I dag kan det meste uldtøj vaskes i vaskemaskinen på et uldvaskeprogram og med et vaskemiddel beregnet til uld.

 

Uld tåler ikke hyppig vask, da uld er selvrensende. Men man kan fornemme når tøjet trænger til en vaske, da det kan begynde at lugte. De fleste moderne vaskemaskiner, har et uldprogram, som det anbefales at man bruger til sit uld. Vaskes det på den rigtige måde, så undgår man at det krymper eller fnugger. En godt husmorråd om uld, er ikke at vaske sit uldtøj hver gang, da dette er hårdt ved tøjet.  Hæng i stedet dit uld til luftning i haven - det er især godt på en klar frostdag. Eller hæng det på en bøjle på badeværelset mens du er i bad. Fugten hjælper på den selvrensende effekt der findes i uldet og du sparer derved tøjet for en vask.

 

Gode råd til vask af uldtøj

Disse råd er værd at huske på, inden du vasker dit uld i vaskemaskinen.

Læs vaskeanvisningen på tøjet

Et godt råd er altid at læse vaskeanvisningen på mærkatet på de forskellige stykker tøj, før du vasker det. Vaskeanvisningen er rettet mod det specifikke stykke tøj og er derfor værd at læse grundigt, da ikke alt uldtøj skal vaskes ens.

 

Vask uldet i vaskemaskinen

De fleste vaskemaskiner har i dag et program til vask af uld. Dette program er udviklet til at passe bedst muligt på dit uld, da det ikke vasker ved høje temperaturer, som uldet ikke tåler. Et godt tip, er at uld helst ikke skal bevæge sig for meget i maskinen, og det kan derfor være en fordel at fylde andet tøj i maskinen sammen med uldet. På denne måde sikre du at uldtøjet ligger mere fast.

 

Vælg et vaskemiddel beregnet til uld

Almindelige vaskemidler indeholder enzymer der er hårde for uldet og dermed kan ødelægge strukturen i tøjet. Desuden kan man risikere at kraftige vaskemidler efterlader sæberester i tøjet. Det kan derfor være en god ide, at anvende et mildt og flydende vaskemiddel eller et specielt uldvaskemiddel når du vasker uld. Et godt tip, er at bruge at uldvaskemiddel med Lanolin hver 3-4 gang du vasker dit uldtøj. Lanolin er et naturprodukt, som findes i uld og ved at tilfører det ved vask, forlænger det uldens levetid. 

 

Tørring af uld

Når uldet er blevet vasket, så skal det naturligvis tørre. Du bør undgå at tørre dit uld i tørretumbleren, da den kan ødelægge tøjet. Uld tåler ikke den høje varme, som tørretumbleren giver og det frarådes derfor at bruge tørretumbleren til uld. Undgå desuden tørresnoren og tøjklemmerne, da de kan give nogle grimme mærker på tøjet.

Den bedste måde at tørre uld på, er ved at lægge det fladt. Bred det eventuelt ud på et håndklæde eller en anden overflade der kan tåle fugt og lad det tørre ved stuetemperatur. Undgå direkte sollys og steder der afgiver meget varme.

 

MYTER OM ULD

Der er rigtig mange myter forbundet med brugen af uld. Men er de overhovedet sande?

Vi har kigget nærmere på nogle af de myter der er forbundet med uld

Uld kradser

Før i tiden indeholdt uld, rigtig meget såkaldt "kradsuld" Som er det yderste lag af fårets uld. Det gør det ikke mere da man via avl og forarbejdning, stort set har fået fjernet denne "kradsuld".

Rigtig meget af den fåreuld der bliver brugt til beklædning i dag er fra Merino får. Merino får er den race der har den fineste og blødeste uld. Hvilket gør at ulden ikke kradser og er dejlig blød at have på.

 

Uld kan kun bruges om vinteren

Uld tempererer mere end det varmer og uldens unikke åndbarhed gør den lige anvendelig sommer som vinter.

Men det gælder selvfølgelig om at vælge den rigtige kvalitet. Hvis man vælger at bruge den tætvævede dobbeltlags body barnet havde på i vinters, er det klart at man vil opleve at barnet får det for varmt.

  

Jeg har et varmt barn, så derfor kan jeg ikke bruge uld

Når man har et varmt barn, har man netop brug for uld. Uldens store åndbarhed sammenlagt med dets evne til at bære væske, gør uld til det bedste produkt man kan bruge til et varmt barn.

Små børn sover meget, og vi ved alle, at man afgiver rigtig meget væske når man sover. Så det er i søvnen man virkelig oplever en forskel på bomuld contra uld. Når det varme barn afgiver væske, bliver det fugtigt/vådt i sin bomuldsbody. Men i uldbodyen kan barnet ånde samtidig med at væsken bliver absorberet ind i ulden, så barnet stadig er tørt.

 

Uld er besværligt at vaske og det kryber

I dag kan det meste uld vaskes på et uldprogram i vaskemaskinen. Derudover er det ikke nødvendigt at vaske uld ligeså tit, som man vasker tøj af bomuld eller forskellige syntetiske stoffer, da uld er selvrensende. Det kan derfor i nogle tilfælde være nok at hænge ulden til luftning i haven eller hænge det op på badeværelset mens man er i bad.

  

Har man, en gang brugt uld, skal man altid bruge uld

Ifølge myten påvirker uld små børns evne til at regulere deres egen kropstemperatur, hvis man vænner dem til at have uldtøj på og de risikerer at blive syge, hvis man går over til bomuldstøj. Sandheden er, at ulden kan på ingen måde ødelægger barnets egen evne til at regulerer sin temperatur. Så du kan trygt bruge uld den ene dag og bomuld den næste.

Vi er på Instagram

Se mere

Vi er på Facebook

Se mere